Een keizersnede is een flinke buikoperatie. Logisch dus dat je litteken zorg en aandacht nodig heeft. Niet alleen in de eerste weken, maar vooral ook in de maanden daarna. Goed littekenherstel is belangrijk voor hoe je lichaam functioneert. Het vermindert pijn, het verbetert je beweeglijkheid en hoe je je voelt in je lijf. Maar logischerwijs heeft een litteken dat er goed uit ziet en goed aan voelt ook een positieve uitwerking op hoe je je mentaal voelt bij het litteken.
Maar wat kun je nu eigenlijk doen. En wanneer moet je dat doen? Waar moet je op letten?
Hieronder nemen we je stap voor stap mee. Van dag 1 tot een half jaar na je keizersnede.
In deze eerste fase draait alles om rust en wondgenezing. Je lichaam heeft net een grote operatie ondergaan en is hard aan het werk om de wond te sluiten. Daar is vooral tijd en energie voor nodig.
Tips voor deze fase:
Na ongeveer twee weken is je huid meestal dicht. Hechtingen lossen meestal vanzelf op (of zijn al verwijderd). Dan is 1 week nadat het helemaal gesloten is het moment waarop je rustig kunt beginnen met het ondersteunen van je litteken.
Wat kun je doen?
Als het goed is heb je groen licht gekregen van je gynaecoloog om langzaam alle activiteiten weer op te pakken. Als dat nog niet het geval is, blijf je nog even bij de tips van week 3-6 hangen todat dat wel het geval is.
Het litteken is nu echt goed gesloten en wordt ook langzaam aan steeds sterker. Vanaf nu kun je daarom starten met littekenmassage. Hiermee:
Als je nog niet begonnen bent met masseren (omdat je nog geen tijd had, omdat je herstel anders verloopt, omdat je niet eerder op dit blog terecht bent gekomen of welke reden dan ook): het is NOOIT te laat om te starten met masseren. Begin dan gewoon nu. Lees even terug wat we geschreven hebben bij maand 2-3 en start daar.
Als je al een tijdje gemasseerd hebt, voel je waarschijnlijk al verschil ter hoogte van je litteken. Het litteken voelt minder strak, je hebt minder pijn en je krijgt weer vertrouwen in je lijf. Maar dit is ook de fase waarin sommige vrouwen merken dat het litteken nog steeds gevoelig is of dat hun buik wat vreemd aan blijft voelen. Terwijl dat eigenlijk niet meer zo zou mogen zijn. Lees dan nog even verder.
Het allerbelangrijkste is dat je jezelf niet gaat forceren. Zeker als je je bevalling als traumatisch hebt ervaren of er een nare bijsmaak aan hebt over gehouden.
Kijk of het lukt om het gebied onder je navel aan te raken, zonder dat je bij je litteken komt. Alleen je hand er op leggen is voldoende. Je hoeft niet te wrijven of het litteken op te zoeken als je de eerste stap zet.
Kijk dan wanneer het voor jezelf goed voelt om wel je hand op je litteken te leggen. Voor sommige vrouwen duurt dat maar een paar dagen, maar voor andere duurt het een paar weken. Alles is prima, maar probeer je grenzen met hele kleine stapjes te verleggen. En stop voordat het je overweldigd.
Heb je het geprobeerd, maar lukt het écht niet om je litteken aan te raken. Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Dat kan gaan om fysieke hulp vanwege pijnklachten, maar het kan ook gaan om mentale ondersteuning voor het verwerken van je bevalling. Luister naar je lichaam en kijk vanuit daar wat je nodig denkt te hebben.
Kom je er toch niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kijken we even met je mee.
Wat als je toch klachten houdt?
Voelt je litteken nog steeds trekkerig, gevoelig of pijnlijk? Heb je het idee dat er “iets vastzit”? Of voelt je buik gewoon niet van jou?
Dan is het belangrijk dat je weet dat je niet gek bent. Veel vrouwen blijven maanden of zelfs jaren rondlopen met een gevoelig litteken, pijn bij bepaalde bewegingen, ongemak of pijn bij menstruatie of vrijen.
Neem het serieus en maak het altijd bespreekbaar met je gynaecoloog. Maar als hij/zij geen oorzaak kan vinden, is het niet zo dat er geen oorzaak is. Die is er altijd. Je moet alleen wat meer moeite doen om hem te vinden.
Ook hier geldt dat je altijd contact met ons op mag nemen als je er niet uit komt. Als je de oorzaak niet kunt vinden. Wie weet kunnen wij je op weg helpen.
Geef jezelf de tijd. Littekens zijn niet alleen oppervlakkig op de huid. Ze zijn ook niet alleen fysiek. Zowel diep van binnen in je buik, als in je hoofd moet er veel gebeuren. Dat kost tijd.
Het is belangrijk hoe je je litteken verzorgt, maar misschien is nog wel belangrijk hoe je jezelf verzorgt.
Wees lief voor jezelf. Je hebt een pittige bevalling gehad en dus een topprestatie geleverd. Luister naar je lichaam. Vraag hulp als iets niet goed voelt.
Plan gerust een gratis belafspraak in. Dan kijken we samen wat jouw lichaam nodig heeft.