Online kwam ze allerlei artikelen tegen over het zogenaamde ‘afdakje’. Ze ontdekte dat er misschien wel iets aan te doen was. Maar ze wist op dat moment nog niet dat het ook de andere klachten kon verklaren waar ze ongemak van had.
Veel vrouwen omschrijven het als een stukje huid dat over het litteken hangt. Vaak denken ze dat het overtollig vetweefsel is. En het ziet er uit alsof er een klein randje of flapje boven het litteken zit.
De reden dat zoiets ontstaat heeft te maken met verklevingen van het littekenweefsel. Na een keizersnede ontstaat er littekenweefsel in meerdere lagen onder de huid. Als deze verklevingen de boel strak trekken, wordt het litteken als het ware naar binnen getrokken. Dat zorgt ervoor dat het litteken een kuiltje vormt, soms over de hele breedte van het litteken.
De ene keer wel, de andere keer niet. Gelukkig dus niet altijd.
Maar een afdakje is wel altijd een signaal van verklevingen. En die kunnen wel degelijk voor klachten zorgen. Klachten zoals:
Als fysiotherapeuten zijn we altijd een beetje terughoudend om onze behandelingen te richten op zorgen die vooral gaan over het uiterlijk van het litteken. Het is nou eenmaal een feit dat je lichaam er anders uit ziet na een zwangerschap en bevalling. Je lichaam verandert ook naarmate je ouder wordt.
Sterker nog… als we geluk hebben mogen we lang leven en veel mooie dingen meemaken. Dat vormt ons lichaam. Ons lichaam draagt herinneringen met zich mee. Dat zorgt ervoor dat we er niet hetzelfde uit zien als toen we begonnen. En dat is prima of zou het moeten zijn.
Daarom vinden wij dat onze rol als fysio vooral een ondersteunde is en niet perse om het er mooier uit te laten zien. Het is belangrijk dat je lichaam de best mogelijke opties heeft voor een optimaal herstel. Zodat je weer het leven kunt leiden zoals je dat graag wilt.
Het is wat ons betreft dus van het grootste belang dat je litteken soepel genoeg is. Dat het je niet belemmert en daarvoor is het vaak ook belangrijk dat het er goed uit ziet. Want dat is de bijwerking van het behandelen van een litteken dat verkleefd is. Maar alleen een litteken behandelen omdat het er niet mooi uit ziet, is niet aan ons besteed.
De exacte aantallen weten we niet, maar we komen het dagelijks tegen.
5 tot 10 minuten per dag kan al een groot verschil maken. Littekenmassage stimuleert de bloeddoorstroming en het helpt bij het soepeler maken van het litteken en het omliggende weefsel. Lees dit blog {LINK} waarin we je uitleggen hoe je stap voor stap je litteken verzorgt. Van dag 1 tot 12 maanden na je operatie.
Je lichaam heeft tijd nodig om opnieuw haar beweeglijkheid terug te vinden. Als je litteken volledig genezen is, is het belangrijk om geleidelijk aan weer te gaan rekken. Denk daarbij aan het rekken van je bovenbenen, korte heupbuigers en buik. Daarmee geef je je lichaam het signaal dat het veilig is om te ontspannen.
Misschien herken je jezelf wel in het verhaal van Demi. Misschien zit je al een tijdje met vragen over je litteken. Heb je het gevoel dat jouw litteken je belemmert, fysiek of mentaal? Of voel je je gewoon niet helemaal jezelf in je lijf sinds de bevalling.
Weet dat er dingen zijn die je kunt doen om je herstel verder te ondersteunen.
Elke situatie is uniek. Dat vraagt een persoonlijke aanpak.